Sandbox Βιώσιμης Ανάπτυξης

01

Βιώσιμη ανάπτυξη

Ο κόσμος και η οικονομία μας αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Για την αντιμετώπιση της ολοένα και εντονότερης μεταβολής των κλιματικών συνθηκών και των συνεπειών που προκαλούν σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο (από περιβαλλοντικές καταστροφές έως ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, στις αυξήσεις του κόστους και σε παράγοντες που ανατρέπουν την εφοδιαστική αλυσίδα), είναι ανάγκη να στραφούμε προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλάζοντας το παραγωγικό οικονομικό μοντέλο προς περισσότερο βιώσιμες λύσεις.

Η βιώσιμη ανάπτυξη (ή βιωσιμότητα) είναι κάτι περισσότερο από μία απλή επιχειρηματική τάση. Καθώς αποτελεί πλέον κορυφαίο πολιτικό και οικονομικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτείας, διέπει πλέον όλες τις πολιτικές και τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς οι οικονομικές συνθήκες μεταβάλλονται προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, οι επιχειρήσεις καλούνται να καινοτομήσουν στο μοντέλο παραγωγής και στα προϊόντα/υπηρεσίες που παράγουν, στους τρόπους διανομής τους, στην ανάπτυξη συνεργασιών και σε κάθε κομμάτι της εμπορικής τους δραστηριότητας.

Τα οφέλη υιοθέτησης βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικά, όπως:
  • Επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω καινοτομίας και συνεργασιών
  • Πρόσβαση σε χρηματοδότηση / προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων
  • Βελτίωση της εικόνας/φήμης της επιχείρησης και της εξωστρέφειάς  της

02

Βιώσιμη Ανάπτυξη & Ανταγωνισμός

Η βιώσιμη ανάπτυξη στην καθημερινότητά μας

Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας ως μια επείγουσα πρόκληση που απαιτεί δραστικές λύσεις για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για το περιβάλλον.
Η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών συνιστά το γενικό, κοινό πλαίσιο ολόκληρης της ανθρωπότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, θέτοντας δεκαεπτά (17) Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ (SDGs)). Περαιτέρω, και με τη Συμφωνία των Παρισίων τίθενται στόχοι για την ενίσχυση της παγκόσμιας αντιμετώπισης της απειλής της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. 
Στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί η κάλυψη των αναγκών των σημερινών γενεών χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η αυτάρκεια των επόμενων. Συνιστά έτσι μία ολιστική προσέγγιση καθώς εμπεριέχει πτυχές, προεκτάσεις και αποτελέσματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία τα οποία είναι αλληλένδετα και αλληλοενισχυόμενα. Όπως αναφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ΣΒΑ αποτελούν ένα συγκερασμό των ανωτέρω στοιχείων/διαστάσεων (περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία), θέτοντας στόχους ως προς:
  • την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
  • τη διασφάλιση της «υγείας» του πλανήτη μας
  • τις δίκαιες και ανθεκτικές κοινωνίες και τις ευημερούσες οικονομίες.
Η ΕΕ αναφέρει ότι έχει δεσμευτεί προς τον στόχο επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης και στην υλοποίηση της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης λαμβάνονται υπόψη στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαβάστε περαιτέρω:

03

Sandbox για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη & τον Ανταγωνισμό

Δημιουργία Προστατευμένου Περιβάλλοντος

Προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία και να συνεισφέρει θετικά στο δημόσιο συμφέρον η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) δημιούργησε το παρόν προστατευμένο περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το sandbox αποτελεί ένα εποπτευόμενο περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπό την καθοδήγηση και σε άμεση συνεργασία με την ΕΑ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν εμποδίζουν σημαντικά τον ανταγωνισμό. Εντός του πλαισίου αυτού, οι επιπτώσεις /αποτελέσματα της πρότασης τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στη βιώσιμη ανάπτυξη αξιολογούνται από την ΕΑ για την ενίσχυση της νομικής ασφάλειας των επιχειρήσεων και τη μείωση του ρυθμιστικού κινδύνου για επενδύσεις που συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους δημοσίου συμφέροντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  1. Γενική επισκόπηση και σκοποί
Οι πρωταρχικοί σκοποί του εποπτευόμενου περιβάλλοντος (sandbox) της ΕΑ είναι:
  • Προώθηση και ενίσχυση του ανταγωνισμού: Μέσω του sandbox οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς να εμποδίζουν σημαντικά τον ανταγωνισμό. Εντός του πλαισίου αυτού, οι επιπτώσεις /αποτελέσματα της πρότασης τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στη βιώσιμη ανάπτυξη αξιολογούνται από την ΕΑ για την ενίσχυση της νομικής ασφάλειας των επιχειρήσεων και τη μείωση του ρυθμιστικού κινδύνου για επενδύσεις που συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους δημοσίου συμφέροντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σκοπός είναι να αυξήσει την ασφάλεια δικαίου, όσον αφορά την εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού, για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην πράσινη μετάλλαξη και να θέσουν πράσινα πρότυπα παραγωγής προϊόντων, υπηρεσιών, ενέργειας κλπ., διευκολύνοντάς την ανάπτυξή τους και την άντληση κεφαλαίων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
  • Αποφυγή αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών: Μέσα στο εποπτευόμενο περιβάλλον της ΕΑ δίνεται η δυνατότητα να αξιολογηθούν πλήρως οι πρακτικές εκείνες οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στο δημόσιο συμφέρον και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
  1. Ενίσχυση της κουλτούρας για την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών προτάσεων:
Σκοπός της ΕΑ είναι να συμβάλλει στην πράσινη μετάλλαξη της Ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και στην δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου το οποίο θα προλαμβάνει τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων. Η πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι να δημιουργηθεί η σύγχρονη βιομηχανική βάση παραγωγής με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική οικονομία μπορεί να αφομοιώσει και να δημιουργήσει τεχνολογίες ώστε να εκμηδενίσει το τεχνολογικό κενό που υπάρχει με άλλες χώρες και οικονομίες, αλλά και να συμβάλλει στον επανασχεδιασμό της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με τα πράσινα πρότυπα.
  1. Γιατί να ενταχθώ στο Εποπτευόμενο Περιβάλλον της ΕΑ;
Το εποπτευόμενο περιβάλλον της ΕΑ παρέχει στους επιλέξιμους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ΕΑ και να εφαρμοστεί η πρόταση τους στην αγορά υπό την εποπτεία της ΕΑ για ορισμένο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση όπου εντοπίζονται συγκεκριμένα προβλήματα ανταγωνισμού τα οποία απαιτούν κάποια μορφής παρακολούθηση.
  1. Επιστολή μη-ανάληψης δράσης
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37Α του ν. 3959/2011 και κατόπιν τη αξιολόγησης της επιχειρηματικής πρότασης, ο Πρόεδρος της ΕΑ μπορεί να χορηγήσει επιστολή μη-ανάληψης δράσης έναντι μιας οριζόντιας ή κάθετης σύμπραξης για παράβαση του άρθρου 1 του νόμου 3959/2011 ή και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ ή έναντι μίας πρακτικής για παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 3959/2011 και του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ.
  1. Ποιος μπορεί υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο sandbox;
Το sandbox εμπλέκει διάφορους τομείς της βιομηχανίας, όπως η τεχνολογία, το περιβάλλον και την ενέργεια, την ανακύκλωση/διαχείριση αποβλήτων, την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και άλλους τομείς  οι οποίοι θα στοχεύουν σε πρώτη φάση στην προώθηση  των  περιβαλλοντικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης
  1. Ανάλυση των σταδίων
  • Αίτηση / Κατάθεση πρότασης
  • Επαφή των μερών με την ΕΑ για την πρώτη αξιολόγηση του σχεδίου
  • Συλλογή των μελετών/αναλύσεων και διεξαγωγή αξιολόγησης από την ΕΑ
  • Αποτέλεσμα και Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής